2009. február 22., vasárnap

Bevándorlás Kanadába 3. - Canadian Experience Class


A kanadai bevándorlás harmadik kategóriája azoknak szól, akik már rendelkeznek valamiféle kanadai tapasztalattal, azaz itt dolgoznak vagy itt tanultak. Ők azok, akikről úgy gondolkodik a kanadai állam: ismerik valamennyire a kanadai társadalom mindennapjait, beszélnek angolul vagy franciául, és eddigi ittlétük során - eddig ideiglenesen - sikerült betagozódniuk a társadalom életébe s hasznossá tenni magukat. Éppen ezért jó esélyük van arra, hogy az "ideiglenes" lakosokból "állandók" legyenek.
A kategória neve: Canadian Experience Class.

A) A sikeres jelentkezéshez a következő minimum követelményeknek kell megfelelniük:

1. Szeretnének Kanadában élni (Quebec-et kivéve);
2. - VAGY min. 2 évet már dolgoztak (skilled work*) Kanadában, mint ideiglenes külföldi munkavállaló;
- VAGY valamilyen kanadai iskolát elvégezve legalább egy éves (teljes állás) munkatapasztalata van az országban;
3. az országban szerzett tanuló- vagy munkatapasztalat az itteni szervek által elismert;
4. és VAGY még ittlétekor jelentkezik az illető VAGY a munka/iskola befejezte utáni egy évben.

* Hogy milyen foglalkozások tartoznak a skilled work (szakképzett munka) kategóriába, a NOC (Canadian Occupational Classification) határozása mutatja meg:
A Skill Type 0 (managerial), Skill Level A (professional) vagy Skill Level B (technical) kategóriákról a Kanadai Bevándorlás első fejezetében már röviden esett szó. Itt találjátok a részletes leírásokat.

Ha mint ideiglenes munkavállaló adja be valaki a kérelmet, két követelménykategória alapján döntenek majd:
a) a korábbi munkatapasztalat (A kérelem előtti három évet nézik és teljes állást, azaz legalább 37.5 órát hetente. A munkaterület a fenti három kategóriára értendő csak. )
b) az angol vagy francia nyelvtudás

Ha mint itt végzett, majd kanadai munkatapasztalatot szerzett egyén folyamodik kérelemhez, akkor a fenti két csoporton túl a végzettségét is figyelembe veszik. Az egy éves munkatapasztalat szintén csak teljes állásra értendő az utóbbi két évet és a fenti három kategóriát figyelembe véve.
Az itt végzett iskola valamilyen középiskolát követő intézmény, ahol legalább két év tanulmány szükséges vagy mesteri kézpésben egy év.

Az angol nyelvtudást bizonyítandó az egyik legjobb teszt az IELTS teszt. Ime a website. Ingyenes minták itt.
Ugyanez franciául itt.

B) A jelentkezéshez szükséges nyomtatványokat innen tudjátok letölteni. Ahogyan eddig is, először olvassátok el a kitöltési útmutatót, ami sokat segít. Itt is magatoknak kell kikalkulálni a kérelem árát, amiből ne hagyjátok ki az orvosi vizsgálat, az erkölcsi biz. és a nyelvvizsga árát sem.

(L.)

2009. február 11., szerda

Bevándorlás Kanadába 2. - Quebec





No, hát Lívia bejegyzését követően íme a
Bevezetés a quebeci bevándorlás útvesztőibe... elsőként tehát a szakképzett munkaerőről.

Mivel mindig, mindenütt kihangsúlyozzák, hogy "kivéve Quebecben", mert ott (itt) minden más, be kell valljam, nagyobb eltérésekre számítottam, de valójában egész apróságokról van szó.

Quebecnek saját rendszere van, amelynek alapján az ide bevándorolni szándékozókat rostálják, de ez nem azt jelenti, hogy teljes egészében kikerüli az állami (kanadai) bevándorlást. Itt is azt próbálják megítélni, hasznos tagja lesz-e a társadalomnak az újonnan érkező és szeretnék, ha a beilleszkedés minél zökkenőmentesebben menne.


A
minisztérium honlapján minden szinte szájbarágósan le van írva, kivételesen angolul is, nem csak franciául.

Pályázatunkat a lakhelyünk szerinti
Quebeci Bevándorlási Hivatalhoz kell benyújtani - ez (nem meglepő módon) többnyire a Kanadai nagykövetség is egyben.
Ha elfogadják, megkapjuk a
Certificat de sélection du Québec elnevezésű papírost, és ennek birtokában jelentkezhetünk a letelepedési engedélyre az állami bevándorlási hivatalhoz - az, hogy QC kiválasztott, még nem jelenti, hogy Kanada is elfogad, ők kérik az egészségügyi vizsgálatokat és a rendőrségi bűnügyi nyilvántartás kivonatát.

A quebeci rendszer is pontoz, nagyjából ugyanolyan szempontok alapján, kicsit másként. Erre egy ilyen leírást találtam, remélhetőleg nem változik minden nap:

1. Végzettség: max. 29 pont
2. Munkaajánlat: max. 10 pont

3. Korábbi munkatapasztalat: max. 9 pont

4. Kor: max. 18 pont (a 18-35 éves korosztály a preferált)
5. Nyelvtudás: francia - max. 16 pont, angol - max. 6 pont

6. Kapcsolat Quebec-vel:

a) korábban diákként - max. 6 pont
b) korábban munka - max. 6 pont
c) egyéb látogatás - max. 2 pont

d) család Quebecben - max. 3 pont

7. Házastárs/élettárs:

a) végzettség: max. 18 pont

b) kor: max. 3 pont
c) nyelvtudás (csak a francia): max. 6 pont

8. Gyerekek - max. 8 pont

0-12 év között: 4 pont

13-21 év között: 2 pont

9. Az első 3 hónapban önellátó: 1 pont

10. Alkalmazkodóképesség: max. 8 pont

Itt mindenki kitöltheti a tesztet és több-kevesebb bizonyossággal eldöntheti, érdemes-e beadnia kérelmét Quebecbe. A francia nyelvtudás fontosságáról csak annyit, hogy a fenti rendszer szerint azért ha a végzettségünk alapján magas pontszámot kapunk, az kiválthatja a francia nyelven elbukottakat.

Ennek ellenére érdemes legalább minimális
francia nyelvtudással rendelkezni a folyamat kezdetén, mert ha valóban Quebecben akarunk letelepedni, ez a nyelv a mindennapjaink része lesz. A pályázat részeként nyilatkozni is kell, hogy szándékunkban áll (meg)tanulni franciául - ha ezt nem vagyunk hajlandók aláírni, akkor ne is fecséreljük az időnket a papírok többi részére, függetlenül attól, hogy ez mondjuk mennyire ellenőrizhető vagy számonkérhető ígéret.
A tartományi kormányzatnak szerződése van több nyelviskolával és Alliance Francaise-vel külföldön, így akár már otthon is elkezdődhet a nyelvtanulás. Magyarországon sajnos egyetlen ilyen szerződéses intézmény sincs egyelőre,
Alliance Francaise azonban található Pécsett, Miskolcon, Győrben, Szegeden és Debrecenben. Erdélyi magyaroknak jó hír: a temesvári francia intézetnek van szerződése.
A francia nyelvtudás igazolására egyébként a
TEFAQ és a TCFQ vizsgákat is elfogadják, míg az angolnál IELTS, TOEFL, TOEIC és Cambridge vizsgákat.

Ha szakmánk
tartományilag szabályozott rend/kamara alá tartozik, akár már otthonról is elkezdhetjük a folyamatot, hogy ennek a rendnek tagjaivá váljunk, enélkül ugyanis nem itt nem lehet munkát vállalni. Lista itt.
Az
építőiparban 26 olyan szakma van, amelyeknek végzéséhez külön vizsga és engedély szükséges: lista itt.

Tehát a folyamat:

1. Tájékozódás, tájékozódás, tájékozódás
2. (Francia tanulás)

3. Megfelelő
nyomtatványok letöltése, kitöltése,
4. Egyéb dokumentumok beszerzése/fénymásolása és hivatalos fordíttatása (bizonyítványok, leckekönyvek, munkakönyv, születési akvi kivonat, házassági akvi kivonat, válás esetén arról hivatalos papír, önéletrajz, útlevél, lakcímigazolás stb)
5. A csomag postázával egyidőben a megfelelő díjak befizetése

6. Az első 3 hónapra elegendő pénzzel kell rendelkeznünk, amiről nyilatkoznunk kell (nyomtatványok között). A 2009-es évre a következők az elvárások:



Az oldalt található linkek közé kitettem egyébként két újat is: a "Munkát Kanadában" egy, a kanadai kormány által támogatott honlap, amely rengeteg hasznos információt tartalmaz azok számára, akik itt szeretnének letelepedni. Témakörökre van osztva, ebből egy a munkavállalás.
Az "Új karrier, oktatás" hasonló jellegű információkat tartalmaz kifejezetten a munkavállalók számára, itt például könnyen megtalálhatjuk, adott szakmában milyen fizetésre és milyen lehetőségekre számíthatunk.

2009. február 7., szombat

Bevándorlás Kanadába 1. Szakképzett munkaerő


Úgy gondoltuk Mankával, hogy Kanada illetve a városaink általános bemutatása után itt az ideje, hogy a lovak közé csapjunk. :)

Így most első körben a Kanadába való bevándorlás különböző lehetőségeit vesszük sorra. Mivel az anyag óriási, így igyekszünk ezalkalommal is a lényeget kiragadni, hogy mindenről legyen egy átfogó képetek. Akit valami bővebben érdekel, úgyis tovább informálódik másfelé.

Hat nagyobb kategóriáról beszélgetünk.
1. Szakképzett bevándorlók csoportja országszerte, kivétel Quebec
2. Ugyanez, de Quebecre vonatkoztatva
3. Kanadai tapasztalattal rendelkezők csoportja
4. Azok, akik saját vállalkozást akarnak indítani Kanadában
5. A tartományok jelöltjeinek csoportja
6. Családtagok szponzorálása

Én most az első, azaz a "Skilled Worker" kategóriáról írok elsőként, és mivel itt különbségek vannak Kanada illetve Quebec tekintetében, Manka rögtön jön ezután a helyi sajátosságokkal.
Szóval az alábbiak mindenfelé érvényesek, kivéve Quebecben.

Akik ezen kategórián keresztül szeretnének bevándorolni Kanadába, azok a papírok elfogadtatása után rögtön megkapják a "permanent resident" - "állandó lakos" - státuszt. A papírok itt a képzettség, munkatapasztalat, nyelvtudás stb. bizonyításáról szólnak majd.
Ez a kategória időről-időre változhat, így én természetesen csak a mostani helyzetről tudok írni, előfordulhat, hogy fél év-egy év múlva valami már érvényét veszti!

A) Kik jelentkezhetnek?
A "skilled worker" kategóra lényege tehát azt bizonyítani, hogy gazdaságilag hasznos tagja lennél az országnak.
A jelentkezést három kategória szerint bírálják el:

1. A miniszteri előírások szerint a beadott papírok (a pályázat) akkor lesznek elégségesek a további vizsgálatra, ha

1.1. VAGY van egy már lefixált munkaajánlat (arranged employment)*
1.2. VAGY külföldi állampolgárként már több, mint egy éve ideiglenes munkavállalóként az országban dolgozol, vagy tanulsz
1.3. VAGY képzett szakemberként legalább egy év tapasztalatod van az alábbi listán szereplő foglalkozások valamelyikén belül.

* Ha tehát valakinek van egy kanadai munkáltatótól állásajánlata, az nagyban növelheti az esélyét, hogy Skilled Workerként pályázhasson.
Két eset lehetséges:
a) jelenleg Kanadában dolgozik az illető:
- már van egy munkaajánlata, ahol dolgozik
- érvényes ideiglenes munkavállalási vízummal rendelkezik
b) minden más esetben az illető jelenleg nem dolgozhat Kanadában és vagy nincs munkavállalási vízuma, vagy ami van, az más kategória alá esik, mint az a) pontban leírtak

2. Ha az első pontnak megfeleltünk, azaz pályázatunk további vizsgálatra alkalmas, akkor nézzük, mi minden szükséges még:

2.1. Legalább egy éves folyamatos munkatapasztalatod van ÉS
2.2 a munkatapasztalat beleesik az itteni három kategóriák valamelyikébe: Skill Type 0 (vezetői) vagy Skill Level A (diplomás) vagy Skill Level B (szakmunkás). A csoportokról bővebben itt.
2.3. ÉS a szükséges munkatapasztalatot az utóbbi 10 évben szerezted.

3. Ha megfeleltél a fent leírtaknak, akkor a beadott papírjaid az alábbi hat kategória alapján lesznek elbírálva:
- végzettség
- az angol és/vagy francia nyelv ismerete
- munkatapasztalat
- kor
- kanadai munkatapasztalat
- alkalmazkodóképesség

Mindezeken túl természetesen bizonyítani kell, hogy elegendő anyagiakkal rendelkezel ahhoz, hogy az első időkben fenntartsd magad.

Aki szeretne megbizonyosodni, hogy vajon megfelel-e a követelményeknek, két teszten is lemérheti esélyeit.
- Eligibility Tool
- Self-assessment test


B) Hogyan kell jelentkezni?

1. Beszerezni és kinyomtatni a megfelelő (!) jelentkezési csomagot. Csomagok letöltése itt.

2. Kitölteni megfelelően
A legtöbb adatlap kitölthető számítógépen, amit rögtön ki is kell nyomtatni, mert elmenteni a gépre nem lehet. Ha valaki nem akarja gépen kitölteni, akkor kinyomtathatja az egészet és fekete tollal kézzel is kitöltheti - vagy írógéppel. Nagyon figyelmesen érdemes töltögetni, mert ha valami kimaradt, akkor elbírálatlanul visszaküldik az egész csomagot. A jelentkezéshez itt is tartozik egy orvosi- és rendőrségi vizsgálat.

3. Meghatározni, hová kell küldeni a papírokat

4. Kikalkulálni az elbírálás díját

5. Mindent alaposan átnézni újra
Ki van töltve, aminek ki kell, a befizetés bizonylata csatolva és a szükséges dokumentumok szintén csatolva.

6. Nem maradt más hátra, mint feladni az elkészített csomagot.

Hamarosan megtudjuk, ehhez képest miben különbözik, ha valaki Quebecbe szeretne bevándorolni. :)

(L.)