2009. április 21., kedd

Bevándorlóbarát cégek

A hétvégi Montreal Gazette álláskeresési szekcióját most a bevándorlók problémájának szentelték. Gondot jelent a diplomák elismertetése, gondot jelent, hogy a kanadai munkaadók is itteni tapasztalatot, referenciákat várnak el a munkavállalóktól, na de ha senki sem alkalmaz, hogyan lesz tapasztalatod? Ördögi kör, igaz?
Az első időkben segíthet az önkénteskedés, aminek itt nagy múltja van és népszerű is. Lívia mesélhet majd róla. Találni gyakornok állásokat is, de hát meg is kell élni valamiből... Mindez csak akkor jó, ha hosszútávon hozzásegít a céljaink eléréséhez.



2007 óta hirdetik ki - a Top100 verseny részeként - a "Best Employers for New Canadians" győztes cégeit, azokat a cégeket, ahol nem elsősorban a papírokat nézik, hanem az embert. Ők azok, akik "elhiszik", amit a végzettségünkről állítunk és tudják, hogy a képességeink sokkal fontosabbak, mint az, hol kaptunk róluk papírt. Ezek a cégek különböző programokkal is támogatják a bevándorlókat, hogy a beilleszkedés könnyebben menjen.

Az idei nyertesek:

Bank of Montreal
Bell Aliant Regional Communications, LP
Business Development Bank of Canada
CAE Inc.
Canadian Imperial Bank of Commerce / CIBC
Christie Digital Systems Canada, Inc.
Deloitte and Touche LLP
Energy Resources Conservation Board
Focus Corporation Ltd.
Fraser Milner Casgrain LLP
The Regional Municipality of Halton
KPMG LLP
Manulife Financial Corporation
Maple Trade Finance Inc.
MDS Nordion Inc.
Nexen Inc.
Providence Health Care
Rescan Environmental Services Ltd.
SaskEnergy Incorporated
St. Michael's Hospital
TD Bank Financial Group
Toronto Community Housing Corporation
TransCanada Corporation
Vancouver Coastal Health Authority
Wardrop Engineering Inc.

A két alapítvány, amelyek a döntésben részt vesznek: The Maytree Foundation és a The J. W. McConnell Family Foundation.

2009. április 10., péntek

Bevándorlás Kanadába 5. - A tartományok jelöltjei

Azok, akik a 'Provincial Nominee Program' keretein belül szeretnének Kanadába vándorolni, szükséges, hogy rendelkezzenek azon képességekkel, végzetséggel és munkatapasztalattal, ami hozzásegíti őket, hogy itt szinte azonnal hasznos tagjai legyenek a kanadai társadalomnak, illetve annak a tartománynak, amely jelölte őket. Ők máris készen állnak arra, hogy megkapják a 'permanent resident' státuszt. :)

A programba való jelentkezéshez az szükséges, hogy egy tartomány jelöltjei legyünk. A különböző tartományok feltételei különbözőek lehetnek, ráadásul bármikor változhatnak, így érdemes a hivatalos oldalakat rendszeresen látogatni.

"Working in Canada Tool"
Hogy megtudjuk, mi a saját szakmánk hivatalos elnevezése Kanadában vagy hogy milyen munkakörök vannak meghirdetve jelenleg - nos, ebben segít a "Working in Canada Tool". (Ne tévesszen meg senkit, egészen az oldal alján kezdődik a dolog.) Ha megvan a szakma, amiben dolgozni szeretnénk, pontos információkat kapunk itt a fizetést, munkalehetőségeket stb. illetően. Érdemes azoknak is végigmenni a programon, akiket nem kimondottan ez a program érdekel, hiszen segít a tájékozódásban, illetve az otthonról való felkészülésben.

Kik jelentkezhetnek?
Minden kanadai tartománynak megvan a lehetősége arra, hogy emigránsokat jelöljön, akik abban a tartományban szeretnének letelepedni. Így első körben a konkrét tartományhoz kell beadnunk a jelentkezést és végigmenni az ottani jelölő procedúrán. Ők természetesen a saját igényeik illetve a jelölt őszinte szándékai/indíttatása alapján döntenek majd.

Íme a tartományok és egy territórium, akik jelenleg részt vesznek ebben a programban. Minden további információt az ő oldalukon találtok.

Miután megvan a tartományi jelölésünk, újabb, az előzőtől független kérelmet kell benyújtanunk a kanadai bevándorlási hivatalhoz (Citizenship and Immigration Canada - CIC) a tartózkodási engedély (permanent residence) megszerzéséhez. A kitöltendő anyagokat innen tudjátok letölteni. Természetesen itt is szükséges az orvosi vizsgálat és az erkölcsi igazolvány megszerzése. Bővebb infók mindkettőről itt. Emellett fel kell mutatni elegendő pénzt ahhoz, hogy bizonyítsuk, az első időkben van miből fedezzük a saját, esetleg eltartottaink kiadásait. Hogy ez hány személynél mennyi pénzt jelent, itt megtaláljátok.

Mindenről bővebben, ahogy eddig is, a kanadai hivatalos oldalon olvashattok.


(L.)